Levensmiddelen mogen online verkocht worden, net als andere producten, maar deze verkoop staat onder streng toezicht. Net als verkoop in fysieke winkels, moet de productie, opslag en het transport van levensmiddelen via een online winkel aan strenge eisen van de NVWA voldoen.

Welke eisen er worden gesteld verschilt sterk per type product. Gaat het om houdbare voeding, is het ingeblikt, moet het gekoeld worden, of zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt?

Handelassistent.nl gaat als inleiding in vogelvlucht over de verkoop van voedsel via webshops.

Productie van voedsel

Ga je zelf levensmiddelen produceren, dan moet de keuken waarin de productie plaatsvindt aan verschillende eisen voldoen. Deze zijn gericht op de veiligheid van de voeding, maar ook die van de werknemers die werken in de keuken.

De keuken word doorgaans jaarlijks geïnspecteerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een onderneming moet goed door deze inspectie heenkomen, anders mag het niet langer voedsel produceren en riskeert het tevens boetes.

Bij de productie hoort ook verpakking. Hierbij is belangrijk dat de etikettering goed is. Dit wil zeggen dat het etiket duidelijk aangeeft wat de ingrediënten van voedsel is. Zo moet worden voorkomen dat iemand, zonder het te weten, stoffen binnenkrijgt waar hij of zij allergisch voor is.

Gekoeld vervoer

Ook het bezorgen van voedsel en andere levensmiddelen moet op een veilige wijze plaatsvinden. Vanzelfsprekend kunnen voedselpakketten normaal gesproken niet met de normale pakketpost verstuurd worden.

Wel is dit afhankelijk van het type product. Bij poeders of voedselsupplementen ligt dit doorgaans makkelijker, omdat deze producten niet zo maar vergaan.

Bij fruit of producten die vlees of groente bevatten is vaak gekoeld transport nodig. Er zijn diverse partijen beschikbaar die hierbij kunnen assisteren, voor zowel grote als kleinere ondernemingen.

Registratie bij NVWA

Ga je handelen in levensmiddelen, dan word je een exploitant van een levensmiddelenbedrijf. Dit betekent dat je een registratie moet aanvragen bij de NVWA, die de aanvraag keurt en enkele eisen stelt aan het bedrijf, wederom afhankelijk van het type eten dat je wilt verkopen en/of produceren.

Retourrecht

Een belangrijk punt: bij bederfelijk voedsel bestaat geen recht op retour. Anders dan bij andere producten die online verkocht kunnen worden, mogen kopers dus niet binnen 14 dagen de producten zonder opgaaf van reden terugsturen.

Hoewel het vanzelfsprekend aanvoelt, is het iets dat vaak over het hoofd wordt gezien door beginnende ondernemers in de online voedingsbranche.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *