Als je graag leest, gevoel hebt voor taal en geniet van het schrijven van teksten, dan is het beroep van tekstschrijver misschien wel iets voor jou. Het is een creatief en vrij beroep, waar je al je fantasie en creativiteit in kwijt kunt. Je kunt werken als zelfstandige freelance tekstschrijver, of je kunt in dienst van een bedrijf werken als copywriter. Maar hoe leer je het vak van tekst schrijven? En hoe kun je hier geld mee verdienen? In dit artikel geven we je enkele tips om te starten als schrijver.

Hoe leer je teksten schrijven?

Vrijwel iedereen in Nederland kan in principe teksten schrijven. Iedereen heeft immers op de basisschool leren schrijven. Toch is er een groot verschil tussen iemand die met het grootste gemak een duidelijke tekst schrijft, en iemand die met moeite het jaarlijkse sinterklaasgedicht op papier krijgt. Om goed te leren schrijven heb je ten eerste aanleg en taalgevoel nodig. Dit maakt het schrijven een stuk makkelijker én leuker. Je vaardigheden kun je tenslotte verbeteren met een opleiding. Kies bijvoorbeeld voor een opleiding journalistiek of communicatie. Daarnaast kun je ook bij een schrijfcursus veel leren over teksten schrijven.

Werken als freelance tekstschrijver?

Je kunt in dienst van een bedrijf werken als tekstschrijver. Het voordeel hiervan is dat je een vast inkomen hebt. Ook is het thema waarover je schrijft bij een organisatie altijd hetzelfde, je kunt je dus specialiseren in een bepaald onderwerp. Als je het echter leuk vindt om voor allerlei verschillende organisaties te schrijven, dan is het werken als freelance tekstschrijver meer iets voor jou. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten. Zo schrijf je de ene maand bijvoorbeeld over hypotheken en de volgende maand over dierenvoeding. Dit maakt het werk afwisselend.

Hoe kom je aan klanten?

Als je hebt besloten om te starten als freelance tekstschrijver is de eerste uitdaging het vinden van klanten. Spreek hiervoor je eigen netwerk aan. De meeste bedrijven hebben immers een website waar teksten voor geschreven moeten worden. De kans is dus groot dat je andere ondernemers kent die weleens teksten nodig hebben. Daarnaast zijn er verschillende platforms waarop naar tekstschrijvers gezocht wordt. Je kunt hier reageren op opdrachten en zo in contact komen met nieuwe klanten. Zorg tenslotte voor een goede website waarop je jouw diensten laat zien. Potentiële klanten zien graag jouw schrijfstijl en een zakelijke website is een goede manier om dit te laten zien.

Bekijk meer op de Contentbank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *