Voor veel ondernemingen die producten verkopen is een essentieel onderdeel van een winstmakend product het importeren van grondstoffen of zelfs de gehele producten. 

Soms kunnen gehele producten geïmporteerd worden die in het buitenland al een succes waren. Zelden is dit echter een recht-toe-recht-aan proces. Diverse zaken komen kijken bij het importeren.

Niet alleen op logistiek gebied vergt dit onderzoek en berekeningen, ook moet gekeken worden of, alle factoren in ogenschouw nemende, het importeren van producten rendabel is.

Handelsassistent.nl geeft drie belangrijke tips om rekening mee te houden bij importeren.

1. Inspecties voor de levering

Laat je producten importeren uit het buitenland, dan is het goed om de producten vooraf te laten inspecteren door een betrouwbaar, lokaal inspectiebedrijf. Dit is met name het geval wanneer de productie heeft plaatsgevonden in armere en goedkopere landen, zoals China of India.

Het laten uitvoeren van een inspectie kost vaak enkele honderden euro’s, maar is eigenlijk altijd de kosten waard bij een grote import.

Met een inspectie weet je zeker dat je een lading goederen het land binnenhaalt die van de gewenste kwaliteit zijn. Laat je geen inspectie uitvoeren en importeer je ondermaatse producten, dan zijn de kosten veel hoger dan de kosten van de inspectie zelf.

2. Wijze van betaling

Het is gebruikelijk om bij een importbeurt een aanbetaling te verrichten van 30% van de totale kosten. Pas wanneer je een bewijs hebt ontvangen dat de goederen zijn ingeladen en onderweg zijn betaal je de overige 70%.

Het is belangrijk om jezelf in te dekken voor handelsrisico’s en niet meer dan de genoemde 30% te betalen als aanbetaling.

Bij import gaat de betaling meestal via bankoverschrift. Betaaldiensten als PayPal worden steeds vaker ondersteund, maar worden niet aanbevolen. Aan deze diensten zijn doorgaans hoge transactiekosten verbonden die door de fabrikant vaak in de productprijs wordt verwerkt: je betaalt er uiteindelijk dus zelf voor.

3. Douane

Wanneer producten in Nederland arriveren, moeten ze eerst langs de douane. Houd er rekening mee dat de douane niet lichtzinnig omgaat met overtredingen. Importeer je bijvoorbeeld producten met beeltenissen of andere uitingen die onder een handelsmerk vastliggen, wees er dan zeker van dat de fabrikant een licentie heeft voor de productie van deze goederen.

Is dit niet het geval, neem dan niet het risico van importeren. De kans is groot dat de douane de producten oppikt. Bovendien is de verkoop van producten waarvoor je geen licentie of handelsmerk hebt verboden.

Houd ook rekening met douanekosten. Deze worden vaak berekend bij de prijs van het importeren en betaald door de fabrikant, maar lees je vooraf goed in om onaangename verrassingen te voorkomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *